miercuri, 1 septembrie 2010

Senatorul legumelor..

Despre ce / cine este vorba? Cine este asa numitul senator al legumelor? Ei bine, fiecare leguma e si ea pozitionata intr-un rang, in functie de beneficiile ei, insa noi stim ca orice leguma sau orice fruct nu trebuie sa lipseasca din viata omului.
Azi, intamplator, in timp ce rasfoiam prin biblioteca din lipsa de ocupatie, fara sa caut ceva anume, am dat peste o carte micuta, subtirica, dar care mi-a atras atentia. E scrisa de Maurice Messegue, tradusa de Doina Brindu, in care ne vorbeste despre usturoi("un singur aliment, medicament pentru 50 de boli"). Cum mie nu imi place sub nicio forma usturoiul, nici cum arata, nici cum miroase, de gust nici nu mai vorbesc...am inceput sa citesc din ea. A, de precizat ca nu imi plac nici persoanele care consuma usturoi, mai ales acea ciorba care are mult,mult usturoi, creca stim despre ce este vorba, nici usturoiul pe gratar sau peste, absolut nicaieri. Stiu ca mama manaca ocazional usturoi combinat, iar cand o vad, imi vine sa il iau si sa-l arunc pe fereastra. Tin minte ca anul trecut, cand am fost la VD cu tata, am nimerit la o masa cu 2 babete, care consumau usturoi in exces ma, deci ele nu puteau sa traiasca fara el. Inteleg ca e sanatos, chiar am aflat multe lucruripe care nu le stiam citind cartea, insa ele chiar exagerau..la felul intai isi puneau cate doua paharele de mujdei indiferent de ciorba care si-o comandau, la felul doi, daca isi luau friptura, cereau 3 paharele de usturoi, iar daca aveau peste isi luau cate 4,5...deci va dati seama, il mancau cu lingurita din paharel.....Ma mir cum de la felul trei nu-si luau usturoi. Si mirosea asa de urat cand vorbeau de nu imi tihnea sa mananc. Tin minte ca atunci cand a venit si Anca 3 zile sa stea cu mine, cand mergeam la masa impreuna o bufnea rasul saracuta, iar ele nu intelegeam de ce fata rade fara motiv, insa nici nu s-au deranjat sa intrebe. Eu nici nu i-am spus de stilul lor de a manca usturoi, am lasat ca pe o surpriza, deoarece eram sigura ca o sa rada in hohote, adica hei...mai destingea un pic atmosfera la masa.
Ok, sa lasam povestile deoparte si sa va zic exact ce am gasit interesant in carte. Usturoiul este iremediabil legat de ideea de vitalitate, am citit ca pe vremuri copii mici erau botezati frecandu-li-se un catel de usturoi pe buze si picurandu-le cativa stropi de coniac, iar astfel, zic ei, erau pregatiti sa intrunte toate vicisitudinile vietii. De asemenea, oamenii fustangii obisnuiau sa consume cate un catel de usturoi in fiecare dimineata, pe stomacul gol. Va dati seama ce sanatate de fier aveau acei oameni, sa nu mai vorbim ca traiau foarte mult. De asemenea, am mai aflat ca pentru cei care nu suporta mirosul usturoiului, cum e si cazul meu, poate cumpara usturoi rozaliu("rocambole", care este mai dulce si pentru a inlatura mirosul, se scoate germenele care este foarte bogat in derivati alilici, ori, de asemenea, pentru a inlatura mirosul de usturoi, putem folosi patrunjel sau boabe de cafea prajita care absorb mirosul. Daca stiam, le aduceam batranelelor de la VD cate boabe de cafea.hih. Am mai aflat ca usturoiul se gaseste si in farmacii sub forma de capsule, chiar sunt curioasa cum arata acele pastile.
Usturoiul este varul crinului si al lacramioarei, isi are originea in Asia Centrala, unde acolo oamenii traiesc cel mai mult si inca din vremurile indepartate, oamenii il foloseau in diferite scopuri ca de pilda:Profetul Mahomed rocomanda usturoiul ca mijloc de aparare impotriva muscaturilor de sarpe, egiptenii, romanii si greci il considerau un stimulent al "apetitului sexual", al libidonului, aceste afirmatii fiind atestate de pe inscriptiile tabliotelor, de asemenea multe popoare obisnuiesc sa poarte lantisoare cu ustulor in schip de amulete, ele fiind "antivampirice" si multe altele.
Ceea ce gasim in usturoi este fantastic, adica mi se pare o leguma foarte complexa, in comparatie cu altele. Contine:substante nutritive(albumine,glucide, grasimi),substante minerale(Ca,Cl,Mg,Pt,S),vitamine(B1,B2,B3,C,E), oligoelemente(fier,iod,mangan,zinc),celuloza si apa.
Usturoliul cuprinde cele sapte virtuti si anume: in primul si primul rand este un antibiotic si un antiseptic general, vaporii de usturoi elimica activ microbii patogeni. Un sfat care apare in carte este acela de a se zdrobi un catel de usturoi in fiecare caera a casei, atunci cand se declanseaza o epidemie. Nu stiu cat de adevarat o fi, insa e inca una din intelepciunile populare.In al doilea rand, usturoiul regleaza flora intestinala, adica se poate folosii in majoritatea cazurilor de diaree,dizenterie, crampe la stomac, balonari etc.In al treilea rand este un vermifug extraordinar, activ contra tuturor viermilor.In al patrulea rand este un bun stimulent al intregului organism si un reglator al functiilor esentiale:tulburari hepatice,guta,sciatica,ameteli etc. In al cincilea rand este antidiabetic:regleaza nivelul glucozei din sange, si aici fac o paranteza, oamenii diabetici sunt sfatuiti sa nu consume dulciuri fara zahar, deoarece acestea contin o cantitate mare de fructoza si alte substante care le fac mai rau, asa ca ar fi mai bine, pentru cine tine sa manance si un pic de dulce, ca doar nu exista persoana careia sa nu ii placa dulciurile, sa se limiteze la un produs cu un continut redus de zahar, astfel se evita orice pericol. In al saselea rand, usturoiul este un remediu profilactic al tumorilor canceroase, in special cele ale tubului digestiv, in masura in care previne constipatia(deci autointoxicarea) si stimuleaza secretia sucurilor gastrice dezinfectand astfel organismul. Si in cele din urma, al saptelea beneficiu, este cel mai de pret prieten al sistemului circulator. Scade tensiunea arteriala, confera suplete vaselor sangvine, regleaza nivelul colesterolului, favorizeaa travaliul globulelor rosii transportoare de oxigen si combate otravirea organismului de catre nicotina sau de catre poluantii moderni.
So, sunt sapte virtuti extrem de importante care ne asigura un trai sanatos si lipsit de boli.

In carte mai sunt scrise o sumedenie de tratamente in care se utilizeaza usturoiul, bolile pe care le vindeca si multe retete de gastronomie. O sa postez intr-un alt articol cateva retete si vindecarea celor mai importante boli.


Ca morala: Peste tot unde vom gasi usturoi, vom gasi si sanatate si invers Peste tot unde vom gasi sanatate, vom gasi si usturoi.

Cheeers.